Hjertekar-sygdomme er den hyppigste dødsårsag blandt mennesker med diabetes type 2. Årsagen er, at en kombination af for højt blodsukker-, kolesterol- og blodtryksniveau øger risikoen for åreforkalkning i hjertet og de omkringliggende kar. Det kan føre til blodpropper og hjerteanfald, der for manges vedkommende kan være smertefulde, invaliderende og endda dødelige.

Derfor har den hidtidige behandling af diabetes primært været fokuseret på at regulere netop uregelmæssighederne i blodsukkerniveau, blodtryk og kolesterol.

Godt nyt til diabetikere

Men nu har et internationalt forsøg med en ny behandling vist sig at kunne nedsætte dødeligheden og risikoen for hjertekar-sygdomme betragteligt. Og det er rigtig godt nyt for en stor del af de ca. 200.000 danskere, der i dag lider af diabetes type 2. Det mener diabeteslæge på Hvidovre Hospital, Sten Madsbad.

“Det er et meget flot studie med solide resultater, der kan betyde, at rigtig mange mennesker med type 2-diabetes kan håbe på at leve længere end med den behandling, vi kan tilbyde i øjeblikket,” siger Sten Madsbad, diabeteslæge på Hvidovre Hospital.

Det er specielt interessant, at behandlingen ifølge studiet reducerer dødeligheden markant hos type 2-patienter. Det betyder rigtig meget, fordi de lægemidler, vi ellers har brugt til at behandle højt blodsukker med, ikke har haft nogen indvirkning på, hvor længe folk med diabetes lever.

Dødeligheden reduceret

Han peger særligt på den del af undersøgelsen, der beskriver den væsentligt nedsatte dødelighed som følge af hjertekar-sygdomme.

“Det er specielt interessant, at behandlingen ifølge studiet reducerer dødeligheden markant hos type 2-patienter. Det betyder rigtig meget, fordi de lægemidler, vi ellers har brugt til at behandle højt blodsukker med, ikke har haft nogen indvirkning på, hvor længe folk med diabetes lever,” siger Sten Madsbad.

Gennemsnitligt dør mennesker med diabetes omkring 12 år tidligere end dem uden sygdommen, og indtil videre har hverken medicin eller livsstilsændringer kunnet forbedre den prognose.

I studiet har lidt flere end 7.000 patienter med type 2 diabetes afprøvet den nye behandling.

Resultatet var, at både antallet af ikke-dødelige hjerteanfald og blodpropper faldt, men især risikoen for at dø af hjertekarlidelser blev sænket med hele 38 pct.

Vægttab som sidegevinst

Vægttab har også vist sig at være en positiv sideeffekt til den nye behandling. Over 24 uger tabte en forsøgsgruppe gennemsnitligt 3 procent af deres kropsvægt.

Udover medicinsk behandling opfordres de fleste diabetes type 2 patienter til vægttab og til at holde sig fra cigaretter, der ifølge Diabetesforeningen mangedobler risikoen for åreforkalkning.