Der kan være flere grunde til, at folk udvikler sukkersyge, men to af storsynderne kan være for lidt motion og for meget usund mad.

Vi danskere spiser lidt for godt og motionerer lidt for lidt. I dag lever mere end 300.000 danskere med sukkersyge, også kaldet diabetes. Samtidig går mange rundt med sukkersyge uden at vide det. "Der kan være flere grunde til, at folk udvikler sukkersyge, men to af storsynderne kan være for lidt motion og for meget usund mad. Hvis man endelig får sukkersyge, så er det vigtigt at holde sit blodsukkerniveau stabilt med medicin og den rigtige kost og motion. Ellers kan det give alvorlige komplikationer," siger Steen Andersen, specialeansvarlig overlæge ved Region Hovedstaden.

For højt blodsukker skaber komplikationer

Sukkersyge kommer i  to varianter – type-1 og type-2. Fælles for de to typer sukkersyge er, at man får for højt blodsukker, og det giver  symptomer. "Når man har sukkersyge, så reagerer kroppen enten ikke tilstrækkeligt på insulin, eller også kan kroppen ikke selv udskille det. Så kan man tage medicin for at afhjælpe problemet," siger Steen Andersen. Insulin holder ens blodsukkerniveau stabilt, men når man har sukkersyge, mangler kroppen altså evnen til at regulere blodsukkerniveauet selv.

Forebyg diabetes

Man anslår, at mellem 100.000 og 200.000 danskere går rundt med forstadier til type-2 diabetes, uden at de er klar over det. "Man kan nå fantastisk langt i forebyggelsen af sukkesyge ved at ændre sin kost og begynde at dyrke motion," siger Steen Andersen.

Symptomer

Symptomer på for højt blodsukker og begyndende sukkersyge er: tørst, hyppig vandladning, træthed, kløe omkring kønsorganer, infektioner i hud og på slimhinder. Symptomerne er tilstede hos folk med både type-1 og type-2 sukkersyge, men dem med type-1 udvikler symptomerne over alt fra nogle dage til få uger. For folk med type-2 sukkersyge kan der gå over 10 år, før personen får de kendetegnende symptomer. "Hvis man er i tvivl, om man har diabetes, så skal man sørge for at tage til lægen og få målt sit blodsukker," siger Steen Andersen.