FAKTA

  • Type 2-diabetes udløses i mange tilfælde af usunde livsstilsvalg. Cigaretter, alkohol, manglende motion og dårlig kost er vigtige faktorer.
  • Spørg på kommunen hos den ansvarlige sundhedsfremmekonsulent om de har kurser for prædiabetikere eller brug dit netværk i lokalsamfundet.
  • Rundt om i landet sætter aftenskoler fokus på livet som prædiabetiker. Kurserne fokuserer på at mødes og tale med andre i samme situation.
  • Mange kommuner har motionshold for præ-diabetikere, så det bliver lettere at få de daglige 30 minutters motion.
  • Flere idræts- og gymnastikforeninger sætter specifikt fokus på præ-diabetikere og at skabe en fællesskabsfølelse på holdene.
  • Præ-diabetikere kan mødes med andre ligesindede på højskoler, hvor såkaldte ”livsstilskurser” sætter fokus på sundhed og forebyggelse.
  • Redskaber til at holde fast i sund livsstil kan findes på onlinefora som www.diabetes.dk, www.netdoktor.dk og www.sundhedsguiden.dk
  • Over 250.000 danskere lider af type 2-diabetes, og man regner man, at yderligere 750.000 danskere har forstadier til diabetes (prædiabetes).

Det kan være svært at takle tilværelsen med diabetes, men hvis risikoen bliver opdaget, før sygdommen bryder ud, kan egen læge henvise til kommunale kurser for præ-diabetikere. Nogle af de ting, man taler om på kurserne, er vigtigheden af kost og motion. ”Vi arbejder med små-skridt-metoden, fordi det er vigtigt at få skabt vedvarende vaner. Deltagerne bruger hinandens erfaringer, og vi taler om, hvad man kan gøre til fødselsdage eller jul. Deltagerinvolvering er kernen i metoden, fordi det involverer dem og gør dem mere motiverede,” siger Inga Bøge, som er sundhedsfremmekonsulent i en kommune.

Kursus for risikogruppen

Kurset oplyser om de ting, personerne, der er i risikogruppen, selv kan gøre for at udsætte eller undgå, at sygdommen udvikler sig. ”Ofte skal der blot små livsstilsændringer til. Det kan handle om at tage cyklen på arbejde, gå fra at drikke to liter cola om dagen til at drikke vand i stedet eller at starte på decideret motion sammen med andre. De fleste er højt motiverede, fordi de kan se, at de selv kan gøre en stor indsats for at undgå eller udskyde sygdommen,” siger Inga Bøge.

Ole i chok over diabetesrisiko

Det var et chok at få besked om, at man er i risikozonen, siger Ole Ekstrøm Laustsen, som for et års tid siden fik konstateret forstadier til type 2-diabetes hos et besøg hos sin læge. 39-årige Ole Ekstrøm Laustsen var på det tidspunkt noget overvægtig og havde forhøjet blodsukker. ”Jeg blev meget nervøs for min fremtid. Jeg vidste godt, at det ikke var sundt at være overvægtig, men jeg manglede det sidste skud til at komme i gang med en omlægning af mit liv,” siger Ole Ekstrøm Laustsen. Han startede derefter på et prædiabeteshold i sin kommune, og det var en øjenåbner, som har betydet, at han tabte 20 kilo.

Risiko forduftet

”Tidligere spiste jeg bare det, jeg havde lyst til, men nu har jeg fået viden om at spise flere kostfibre, mere kylling og fisk og flere grønsager. Det har betydet rigtig meget for min hverdag, og det giver frihed, at jeg ikke længere har en sygdom, der ånder mig i nakken,” siger han. Ole Ekstrøm Laustsen er nu udenfor risikogruppen. Målet med kurset for præ-diabetikere er netop, at de skal have redskaber til at ’løbe’ fra sygdommen, siger Inga Bøge. ”De her mennesker er ikke syge, de arbejder i stedet på at undgå sygdommen. De har gode chancer for at forblive raske, og en relativt lille indsats kan gøre en kæmpe forskel,” slutter hun.