Omkring 200.000 har allerede type 2-diabetes uden at vide det, og op imod 750.000 danskere går rundt med forstadier til diabetes. Grunden til, at vi i Diabetesforeningen så gerne vil have kontakt til så mange som muligt af dem, er at vi mener, de mange mennesker har krav på viden.

Test din risiko for at udvikle diabetes her.

Viden, som kan være afgørende for deres hverdag, for deres liv og for deres mulighed for at leve godt og længe – selvom de har type 2-diabetes. På Verdens Diabetesdag peger Diabetesforeningen ikke fingre, men strækker en hånd frem med et tilbud om mere viden.

Viden giver ro og tryghed, og viden giver mulighed for at træffe oplyste valg.

Vidste du for eksempel, at det er dine forældre, der betyder rigtig meget for din risiko for type 2-diabetes? Har en af dine forældre type 2-diabetes, er din risiko 40 procent. Har begge type 2-diabetes, er din risiko 80 procent.

Livsstil spiller en rolle

Det er objektiv viden, som desværre alt for få allerede har. Men det er vigtig viden, hvis du, din ægtemand, din ven eller arbejdskollega skal kunne handle og måske træffe nogle andre valg end ellers.

Vi kommer ikke udenom, at livsstil også spiller en rolle, når det gælder risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

Vi kommer ikke udenom, at livsstil også spiller en rolle, når det gælder risikoen for at udvikle type 2-diabetes. Om vi er overvægtige, om vi spiser sundt, om vi sover godt eller er stressede og om vi er fysisk aktive eller ej har betydning for vores helbred; det er indlysende.

Men vi kommer heller ikke udenom, at vi næsten alle sammen kan sige ja til, at vores livsstil kunne være sundere. Vi kunne sikkert alle sammen godt løbe en tur mere, cykle mere til og fra arbejde, altid tage trappen, udskifte kage til kaffen med et æble og alle de andre lidt hellige intentioner, som vi er så dygtige til at holde op foran os selv og hinanden.

Test din risiko for at udvikle diabetes her.

Det er bare ikke det, det handler om. Det handler ikke om at have dårlig samvittighed. Det handler ikke om, at vi alle skal være jernmænd og –kvinder, og det handler ikke om, at alt det søde i livet skal fordrives med sved og afsavn.

Det handler derimod om, at viden er vigtig. Viden giver ro og tryghed, og viden giver mulighed for at træffe oplyste valg. Viden giver friheden til også at vælge ”det forkerte”, ”det forbudte” og det usunde - en gang imellem – uden at skamme sig.

Derfor vil jeg opfordre til, at du tager imod tilbuddet fra Diabetesforeningen om at få styr på din risiko for type 2-diabetes.

Bliv testet

Det kan ske enten på et af de omkring 200 arrangementer, der vil være rundt om i landet på Verdens Diabetesdag den 14. november, hvor frivillige, Danske Fodterapeuter, Danmarks Apotekerforening og en masse kommunale sundhedscentre tilbyder risikotest og information eller det kan ske på et hvilket som helst tidspunkt på www.diabetes.dk/testdigselv.

Test din risiko for at udvikle diabetes her.

Det eneste, du med sikkerhed risikerer ved at tage testen, er nøjagtig den samme risiko, som du løber, hvis du bladrer videre i avisen her. Du får mere viden og måske også stof til eftertanke.

God læselyst

Med venlig hilsen

Henrik Nedergaard, adm. dir. Diabetesforeningen