”Du har ikke sukker i blodet, du har sirup”! Så kontant og barsk lød beskeden til skuespiller og teaterchef Morten Grunwald fra hans gode ven og læge, da en urinprøve for ca. 20 år siden viste et tårnhøjt sukkertal. Diagnosen var klokkeklar: Type 2-diabetes. ”Jeg vidste straks, at nu var det et enten - eller. Hvis ikke jeg tog fat i kattens hale kunne det ende rigtig grimt. Jeg havde i mange år levet tankeløst. Spist når jeg var sulten – drukket når jeg var tørstig. Det var lange arbejdsdage under de store musicals på Østre Gasværk – ofte 12-15 timer. Når klokken blev ni om aftenen, gik jeg ned i baren og fik en stærk øl og en Rittersport. Når jeg så kom hjem, spiste jeg hvad der var i køleskabet og drak en flaske vin. Så skal det jo gå galt”.

En lektion i livsførelse

Morten Grunwald kom efter diagnosen var stillet hurtigt i medicinsk behandling og var straks bevidst om, at han var pisket til at tabe sig. Men det gik langsomt. En dag kom hans kone hjem fra et kurophold hos den franske naturlæge Alain Messéqué, som hun havde besøgt med et par veninder. ”Det var fantastisk”, berettede hun, ”men det får jeg aldrig dig med til?” ”Jo, det vil jeg da godt prøve,” røg det ud af Morten. Og den beslutning blev en åbenbaring.Hos Alain Messeque lærte han først og fremmest at spise rigtigt. ”Du har haft et kalorieindtag på 2400 kalorier om dagen, det nedsætter vi til 1800,”lød meldingen. På elleve dage tabte Morten Grunwald ti kg. ”Jeg droppede stivelse og kulhydrater, men sørgede for at få den rette mængde proteiner. Da jeg kom ned i vægt, fik jeg også styr på mit sukkertal.”

Livsnyder med diabetes

Den livsstil har den snart 80-årige Morten Grunwald holdt i alle årene. Han spiser tre gode måltider dagligt – små udsøgte retter, hvor han kender indholdet af kalorier. Og han føler ikke sult. ”Jeg spiser fisk, kylling, grøntsager og frugt. Min hofret er braisseret haricoverts med hvidløg. Jeg er storaftager af frosne bønner, men kan da selvfølgelig synde ind imellem. Det vigtige er at tænde på projektet ”ny livsstil”. Man skal hele tiden punke sig selv. Det kræver koncentration og motivation.” Morten Grunwald går til kontrol to gange om året. Han holder sin vægt og har været medicinfri i adskillige år. ”Jeg vil ikke være fed igen – jeg vil ikke leve tankeløst. Man er hvad man indtager. Og det faktum bliver vi alle konfronteret med hver morgen, når vi ser os i spejlet. Min forebyggelse af tilbagefald er at blive ved med at leve sundt. Det er sjovere at være i god form. Heldigvis fik jeg fat i kattens hale – måske i sidste øjeblik. Var det ikke sket, havde jeg i dag efter tre hofteoperationer siddet i rullestol. Nu klarer jeg problemerne med en stok.”